• Berlijn 2012
  • Top Fanfare Festival | 14 december 2015
  • Top Fanfare Festival | 14 december 2015

Dirigent

Studies
Frans van Dun studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Aan het Brabants Conservatorium in Tilburg studeerde hij muziekpedagogiek (1e gr.), harmonie- en fanfaredirectie DM & UM en bijvak koordirectie. Voor al deze examens wist hij cum laude te slagen. Daarnaast volgde Frans enkele korte directiecursussen en stages bij o.a. Frederic Fennel, Nicolaus Harnoncourt, Antal Dorati, Heinz Friezen, Ernest Bour en Hans Vonk.

Werkzaamheden
Tijdens zijn militaire diensttijd was Frans hoornist en 2e dirigent van het Fanfarekorps der Genie (het latere Fanfarekorps der Kon. Landmacht). Daarnaast was hij dirigent van diverse andere goede blaasorkesten zoals de orkesten van Leende, Deurne en Budel en was hij blazersrepetitor bij symfonieorkesten als Bellitoni (den Haag) en het Philips Symfonieorkest (Eindhoven). Bij de befaamde Desford Colliery Brassband uit Leicester (Engeland) was hij enkele keren gastdirigent.

Momenteel is hij als dirigent werkzaam bij Harmonie Amor Musae uit Prinsenbeek en het Brabants Fanfare Orkest. Daarnaast is hij muziekdocent aan het Stedelijk Gymnasium Breda en is hij verbonden aan het Fontys Conservatorium (Tilburg) als vaste gastdocent HaFa-directie. Vanuit diverse muziek-educatieve projecten werkt Frans samen met o.a. het Concertgebouworkest in Amsterdam, de Cité de la Musique en de Opera National in Parijs. Frans is tevens jurylid en examinator voor de KNMO. Bij diverse muziekuitgeverijen zijn arrangementen voor blaasorkest van zijn hand uitgegeven.

Bijzondere activiteiten en resultaten
Naast een tiental CD-producties en diverse uitvoeringen voor KRO Radio 4 en Brava TV heeft Frans veel fraaie concoursresultaten op zijn naam staan. Zo won hij in 2006 met Amor Musae in Valencia (Spanje) de 1e plaats in de ‘Primera Division’ op het prestigieuze concours ‘Certamen Internacional de Bandas de Música’. Met de Koninklijke Fanfare Philharmonie – Leende haalde hij o.a. het Nederlands Kampioenschap, en met de Koninklijke Harmonie Deurne (met 95 punten) het Europees Kampioenschap. Met het BFO werd met succes deelgenomen aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade (drie maal een 1e prijs met lof van de jury). Met EMM Budel werd op het bondsconcours in Etten Leur een 1e prijs met lof der jury gehaald. Tevens werd met diverse orkesten 18 maal een regionaal concours gewonnen. Daarnaast had en heeft Frans de muzikale leiding bij diverse groots opgezette concerten (o.a. de serie Symphonic Winds in het Chassé Theather in Breda), diverse promsconcerten (‘Buulse Proms’ en ‘Prinsenbeek’s Got Talent’) en maakte hij met het BFO en de orkesten uit Prinsenbeek en Budel succesvolle buitenlandse concertreizen naar Oostenrijk en Duitsland.

Frans heeft samengewerkt met bekende solisten en artiesten zoals Herman Jeurissen, Jan Vayne, Micha Hamel, Joris Linssen, Gé Reinders, Henk Poort, Gerard van Maesakkers, Pierre Kartner, Margriet Eshuys en Robert Vos.’

Frans van Dun